Installing air conditioning in an iconic landmark is a challenge

One of the most iconic buildings in Amsterdam is the Olympic Stadium. The complex, built for the 1928 Summer Games, includes a gym, restaurant and businesses. The installation of an air conditioner in this area led to some puzzle: For example, the customer wanted a stylish trigger system and the outdoor unit must not be visible.

Of all the seats at the stadium, the Amsterdam Olympic Stadium Foundation manages the first two ‘house numbers’, which house the sports field, a weight room and several halls and meeting rooms. “In the increasingly hot summers, the indoor climate in our premises sometimes became uncomfortable,” says Nora Scholten, office manager at the Olympic Stadium. “Three years ago, we entered into a dialogue with Mark van Dijk, owner of M. van Dijk Installaties, about the possibilities of having an air conditioner installed. Then the ball started to roll. ”

Special wishes package
The foundation formulated a number of wishes that the new system should meet. In addition to realizing a comfortable – and therefore draft-free – indoor climate, the new installation should fit in with the building’s stylish character. Due to its monumental status, the outdoor unit must not be visible from the outside. Mark van Dijk started calculating from that package. About the same time, he came in contact with John Caspari, sales engineer at Ambrava. Caspari showed him Samsung’s air conditioner and was able to convince Van Dijk of the possibilities of the Olympic Stadium. The installer made a new design, with 360 cassettes under or in the ceiling in the rental rooms, and wall models for the meeting rooms that require less cooling capacity.

One of the installed 360 cassettes.

Air conditioning without slats
According to John Caspari, about 360 cartridges do not use fins: “Valves can cause noise and resistance when blowing out. Because they are absent here, this is a quiet system that blows out in all directions, so there are no traction complaints. ” After the Olympic Stadium agreed to the proposal to install these cassettes, Mark van Dijk got started. It happened in two phases. First, the rooms of ‘house number 2’ were taken up: a hall and reception hall – with room for 150 and 100 visitors respectively – were both equipped with two 360 cassettes, and an office and two meeting rooms were each given an A3050 wall model. An outdoor unit was then installed so that this part of the installation could be used.

Wall model with special design
One and a half years ago, in the second phase of the project, trigger systems were installed in the rooms in ‘house number 1’. A large room, which is used, among other things, as a canteen for an athletics club, was furnished with two 360 cassettes. The same association’s wall room was given one, and a Windless wall model was placed in the meeting room of this building department. The A3050s placed in the first phase have now also been replaced by this wall-mounted model. According to John Caspari, Wind-Free has the advantage of having a ruler that closes as soon as the temperature has dropped to 1 degree above the set point. “Then the air is blown out through countless small holes to achieve the final degree of temperature lowering. This prevents drafts of complaints. “Phase 2 was almost completed with the placement of these devices. Only the outdoor unit still needed to be installed so that the installation could be taken into use.

One of the outdoor units is located under the roof of the stairwell to the stands.

Plumbing out of sight
Although the project at the Olympic Stadium did not cause the major technical surprises, the piping of the installation provided Mark van Dijk with further calculations. Virtually no wall in the building runs straight, and the installer also wanted to keep the cable and pipes out of sight. Part of it is mounted above the ceiling and behind walls, and in some places cables are hidden in spiral ducts in the style that was previously used in the building’s ventilation system. Van Dijk ran into the maximum allowable pipe length for the delivery system. “It is solved with the help of software from Samsung. In that program you can enter all parameters for a project, after which it automatically indicates whether the design is suitable in relation to the piping. ”

Location of the outdoor unit
In the end, the installation of the outdoor unit, a Samsung DVM S Eco with 33.5 kW cooling capacity, posed him the biggest challenge. “Because it is a monumental complex, outdoor units should not be visible to the public. Last year, the first unit got a place under the roof of the entrance to the stands. It is an open space with sufficient air circulation, and it is not visible from the outside. ” The second outdoor unit for the second phase of the project is now located in another staircase on the stands. Both units are positioned so that the direction of airflow points towards the field. “This prevents the risk of them drawing in their own return air, which is bad for efficiency,” says Mark van Dijk. “And you also prevent noise nuisance.”

Related articles on air conditioning:

Leave a Comment