Thoben & Minten | Ronald McDonald Stue Nijmegen

In the Ronald McDonald’s room at Amalia Children’s Hospital, sick children and their parents can retire for peace and privacy. Away from the hospital atmosphere, between all treatments and examinations. The new warm, homely place offers peace and security. The living room fits into the redesign of the children’s hospital, where everything is about involving the family in the care offer.

It makes you forget everything

If your child is hospitalized at Radboudumc Amalia Children’s Hospital, you want to be close. When parents, brothers and sisters are close, it has a positive impact on children’s well-being and recovery. The new Living Room offers a warm and special place to be together. Anouar, Yanis’ father, likes to visit the living room. “Our son has been admitted to the NICU because he needs light therapy. The Living Room makes you forget for a while, no matter how crazy it sounds. At the same time, I’ll be back at Yanis in a few steps.”

Nienke Plass-Verhagen, business manager at Radboudumc Amalia Børnehospital: “The focus of the redesign is to create an environment that has a positive effect on the patient’s healing, a so-called healing environment. This new room at Amalia Børnehospitalet offers a safe, homely environment for the young patient and the family in a medical environment. ”

Three floating floors

The new living room is amazing, its shape and decor provide a surprising distraction. Pebble consists of three layers, which are connected by a spiral staircase. In addition to the reception and private breastfeeding room, there are three cozy living areas, a playground and a kitchen. This means that the living room offers many different places. The design concept for the living room comes from the architectural firm EGM architects, after which Thoben & Minten has completely redesigned it with a suitable interior. EGM architect Daniël van den Berg: “The shape and appearance of this design fits perfectly with the theme ‘Nature Theater’ at Amalia Children’s Hospital. It is a combination of openness and privacy. The living room hangs like floating pebbles between two floors and stands out due to its round shapes. Inside, fluid transitions create safe spaces full of intimacy and tranquility. ”

The special shape of the living room, a large stone, required an equally special decor. The goal was to focus on the interior and its effect on the visitor. It’s about how parents, brothers and sisters feel in the living room, not about the furniture that is there.

Sustainability

The boundaries have been explored in terms of facilities, technical, sustainable, economic and aesthetic needs. For the Ronald McDonald Living Room, it has been decided to recycle materials where possible by working with local businesses that consider sustainability to be crucial.

For example, by deliberately choosing free-standing benches, lined with very durable wool, it will be easy to remove and replace them in the future as opposed to built-in benches. Every piece of furniture, accessories and lighting has been rated for easy maintenance and intuitive use. In the living room you can find materials like linoleum, wood, bamboo, Arpa Fenix, steel, wool, stainless steel and even 100% circular plant boxes made from recycled fishing nets. The cradle-to-cradle principle is used by default for this.

“This is the most beautiful Ronald McDonald living room in Europe”

Erny Boots, manager Ronald McDonald Living Room

Innovation

By designing in full 3D in Vectorworks and Rhino, the customer could easily get involved in difficult decisions. Using VR, it was possible to let everyone watch ‘live’ at each design step. All parties involved were asked to think about the project, whereby they were asked to assume that everything is new and has not been done before. That way, everyone has stepped out of their comfort zone and has committed with full dedication to performing the design as well as possible.

De Kiezel was realized together with Projectbouwbureau Radboudumc, 2doubleyou, Aronsohn, Peutz, Cornelissen, Jora Vision and Engie.

Leave a Comment