a new icon and entrance to Amsterdam IJburg »Nieuwbouwwijzer.nl

Sluishuis was completed after four years of construction. Amsterdam IJburg has thus got a new meeting place in architecturally high quality. The building builds a bridge between IJburg and the city center. And with 442 different owner-occupied and rental homes, a public green roof garden with a hiking trail, bird and recreational islands, jetties and catering, Sluishuis is a place for everyone.

“With the completion of Sluishuis, IJburg gets a new iconic entrance. It gives a face to a neighborhood that is still in full development and will continue to grow significantly in the coming years. ”
– Jan-Bert Vroege, City Manager Amsterdam East

A busy neighborhood by the water

The project started in 2016. In that year, the city of Amsterdam named the combination VORM and BESIX RED as the winner of the quality offer for the development of Sluishuis. We designed this unique building together with the architectural firms Bjarke Ingels Group (BIG) from Denmark and the Dutch Barcode Architects. The complex construction was handed over to BESIX Nederland and VORM. The result of our shared vision is an iconic development, where sustainability and the well-being of residents and visitors are at the center.

District manager Jan-Bert Vroege (Amsterdam municipality) is proud: “With the completion of Sluishuis, IJburg gets a new iconic entrance. It gives a face to a neighborhood that is still in full development and will grow significantly in the coming years. With its sustainable and energy-generating character and plenty of space for mid-market rentals, this project fits in well with the ambitions of the new city council. We are now taking up the gauntlet to further develop IJburg into a vibrant neighborhood for these new residents. ”

A new life experience on the water

Sluishuis consists of 442 energy-neutral owner-occupied and rental apartments and a program with houseboat plots, jetties for yachts, catering, business premises and a fully integrated water landscape with islands for recreation, water sports, fauna and flora and even energy production. The project is largely open to the public. Residents and visitors can linger in the inner harbor, enjoy the promenade with magnificent views from the roof and spot waterfowl from the piers and islands or admire the historic houseboats.

The Sluishuis apartments are varied in typology and are designed for different target groups, income levels and age categories. In addition to compact city studios and water sports apartments, Sluishuis has duplex penthouses with both a relationship to the inner harbor and views of Lake IJ. Premium apartments with luxurious wooden roof terraces on the sun overlooking IJburg are located on the stepped part. Extra special are the apartments at the bottom of cantilever, with a beautiful view of the IJ and directly on the water.

Integral sustainability

The sustainability of Sluishuis is an integral part of the project. With an energy performance coefficient (EPC) of 0.00, the building generates more energy than it consumes. The building’s heat demand has been minimized by combining excellent insulation techniques, 3-layer windows, heat recovery on ventilation systems and wastewater. Energy consumption is further reduced by using a heating and cold storage system (ATES) in the ground for heating and cooling in combination with district heating to absorb peak loads. The remaining energy consumption for heating, heat pumps, ventilation and LED lighting is fully compensated by approximately 2,200 m² of solar panels, to which an entire floating island next to the project is dedicated. In the development of Sluishuis, great emphasis was placed on landscaping and water collection. In front, the sides and in the inner harbor there are gardens with local plant species. The vegetation runs upwards over the roof terraces in integrated plant boxes. This gives a pleasant green atmosphere on the roof.

“If we were to design the whole of Holland as Sluishuis, we would no longer have an energy problem, and loneliness would almost no longer be possible.”
– Hans Meurs, CEO FORM

Leading architecture

Sluishuis offers a modern and sustainable way of living in and around the water. It is a remarkable building with a unique volume that seems to float above the water thanks to a double cantilevers. The cantilevers are assembled at a high angle, forming a large entrance gate, like an opening lock, from IJ to the inner harbor of the building. On the other hand, the building has been kicked off to make a welcoming gesture towards IJburg with friendly green terraces.

Bjarke Ingels, Founding Partner BIG, says: “After spending my years as an architect in the Netherlands at the end of the 20th century, it feels like coming home to now be able to contribute to the architecture of the city I have admired for so long .. “

Strengthening social cohesion

In addition to its sustainable properties, Sluishuis aims to stimulate and strengthen the social connection between residents and visitors. The staggered balconies create surprising visual relationships and exchanges. The public route over the roof, but also the children’s playground in the inner harbor, the pier landscape and the location of the wooden roof terraces stimulate spontaneous meetings.

Hans Meurs, CEO VORM: “If we were to organize the whole of the Netherlands as Sluishuis, we would no longer have an energy problem and loneliness would be almost impossible. A successful project in every way. This is the work of passion. It makes me proud.”

Later this year, Sluishuis will be transferred to VORM Vastgoedbeheer, which will be responsible for warranty work and maintenance of the Owners’ Association and Bouwinvest. They support VvE with the parking basement, rental apartments (owned by Bouwinvest) and the water program.

Leave a Comment