Orange Architects – nominated for the award for Architect of the Year 2022

Orange Architects creates designs that are conceptually very strong. And the agency knows how to prove it in their built works, the jury believes. Last year these proofs piled up with The Line residential building on Overhoeks / Amsterdam, the S-West residential complex in Eindhoven, a holiday home on Texel and the Jonas residential building on IJburg / Amsterdam. The office always serves the tasks with its designs, but also always has its own perspective on the tasks and is always expressed in the presented solutions.

An independent jury has nominated five nominations for the Architect of the Year 2022 award: Architecture Making, Bedaux de Brouwer Architects, Orange Architects, Team V Architecture and Werkstatt.

Video portraits of the nominees have been made recently. We now invite every architect and spatial designer in the Netherlands to cast their vote for the nominee who, in her/his opinion, deserves this award the most.

The nominated architect, or collective of architects, who receives the most votes, receives the award for Architect of the Year 2022 during the festive award ceremony on 12 October this year.

In addition to the honor, the Architect of the Year 2022 also receives a cash prize of 5,000 euros, made possible by Reynaers Aluminum and Forster.

See the five nominations and cast your vote

The nominations were chosen by an independent jury consisting of architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landscape architect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), urban planner Tess Broekmans (Urhahn) and developer Tobias Verhoeven (Synchroon).

Orange Architects
Orange Architects creates designs that are conceptually very strong. And the agency knows how to prove it in their built works, the jury believes. Last year these proofs piled up with The Line residential building on Overhoeks / Amsterdam, the S-West residential complex in Eindhoven, a holiday home on Texel and the Jonas residential building on IJburg / Amsterdam. Orange Architects builds a firm oeuvre, but with a soft hand, the jury believes. With its designs, the office always serves the tasks, never seeks confrontation, but always has its own perspective on the tasks and is always expressed in the presented solutions.

There is no such thing as a signature that is repeated across different projects at Orange Architects. The office responds to each task with a different concept, and this always results in a completely unique materialization and appearance. The agency also wants to illustrate this with its own logo – which is made up of different shapes. Every project is different. Each project tells its own story.

Orange Architects started as three friends – Jeroen Schipper (JSA), Patrick Meijers (A2Studio) and Michiel Hofman (HofmanDujardin) – who did projects abroad, experienced adventures and found creative freedom together. After projects in Ukraine, the Middle East and China that were not built, The Cube residential tower, designed by the office in Lebanon, was completed. The design, with its twisted concrete box construction, won a prestigious CTBUH Award and toured the world.

Orange Architects was subsequently asked for projects in, among other places, Russia and subsequently also in the Netherlands. The latter was not an option for Michiel Hofman, he wanted to continue making the projects in the Netherlands with his own agency. He then left after good consultation. During this process, Patrick Meijers said goodbye to A2Studio to fully focus on Orange Architects. Jeroen Schipper has integrated his architecture firm JSA into Orange Architects. After the Russian invasion of Ukraine, Orange Architects withdrew from Russia.

How different are the designs Orange Architects makes? At Torenallee on Strijp-S in Eindhoven, the office was asked to fit in more homes than there would actually be room for on the site. With a comb structure and optimal placement of the houses on the sun, it was nevertheless possible to achieve the required density, and even a relaxed ensemble of residential buildings was created. All these residential buildings wink in their own way to the industrial context. One residential building has a kind of sawtooth roof, the other a facade with curved windows and the residential tower on Torenallee with its strong cantilever at the top resembles a large silo.

Housing development The Line at Overhoeks in Amsterdam North has a completely different concept. This is also a high density neighborhood. But here there are shared gardens between the buildings. To open up the back-to-back residences in this residential building, the office has designed wrap-around balconies. A filigree facade grid made of high-strength concrete then transforms the balconies into modern verandas.

The wooden summer house in De Koog on Texel is again completely different. On holiday, you break your usual routine as a family, you spend more time together, and you do it outside much more than usual. This compact summer house of 70 m2 is therefore thought of as a loft, where all areas are in open communication with each other during the day, but at night the bedroom and bathroom can be easily screened off with swing doors. In addition, the house opens onto the garden with a wide glass front and under a spacious roof, the overhang has become the residents’ favorite place, with the morning sun first thing in the morning, the shade in the afternoon and the evening sun filtering in again in the evening.

And then the design for Jonas at IJburg in Amsterdam is a completely different story. It concerns the arrangement of a relatively large number of compact dwellings on a narrow plot of land on the harbor of this island. By widening the central corridor, which provides access to the 250 back-to-back residences, into a ‘gap’, daylight now enters deep into the building. In this way, a route could also be made from the facilities on the ground floor to the shared roof garden on the roof. The attractive route, which now runs right through the building, invites residents to actually use the facilities. On the ground floor there are also offices, cafes and restaurants as well as a cinema and living room. The facilities in the plinth are also accessible to the neighbourhood. In front of the building, there will be a compact square with a grandstand, where films can also be shown outside in the summer.

More information: www.orangearchitects.nl

Leave a Comment