Hagemeister GmbH & Co. KG | The Dock, NDSM site Amsterdam

Robust residential property with brick

In Buiksloterham verrehs Het Dok, a distinctive residential building by de Architekten Cie. with three towers on a wide substructure. On the facadesehg Het Dok three Hagemeister classifications, contained within a repeating grid of prefabricated elements. Concrete and brick give unity to the facades and give the building a human dimension. Thereby they refer to the industrial past of the site in Amsterdam North.

A new urban area is being created on the grounds of the Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) with a mix of housing, work and recreation against a backdrop of water, ports, quays and wharves. The Buiksloterham sub-area, on the other side of the IJ, is being developed under the direction of the municipality of Amsterdam, guided by a master plan by De Architecten Cie from 2008. In that plan, the architectural firm outlined a new urban area with high density and a highly mixed program.

Built here, between Klaprozenweg and Tt. Vasumweg, project developer COD together with Van Wijnen and Bouwinvest Het Dok, a housing development with 449 homes in a 150 meter long and 24 meter wide building, which consists of a solid substructure and three distinctive towers. In the basement, Het Dok has an eight-metre high transparent public plinth for catering, businesses and spaces for the residents. The plinth also contains – under the towers – the central entrances to the houses. On a mezzanine in the basement, there is a bicycle parking space for 1,350 bicycles, which can be reached by bicycle escalators. There is a parking garage for a hundred cars under Het Dok. On the roof of the substructure, between the towers, there will be shared roof terraces for the residents.

These residents are accommodated in Het Dok in 135 social rental housing in the lower substructure and 314 private rental housing in the towers of Het Dok (mostly in the middle segment). The houses vary in size from approximately forty to well over a hundred square meters and have a wide range of layouts, including studios in the basement, two-sided corner houses in the towers and penthouses.

Het Dok was realized on a site where an open zoning plan had been established. This gave the developer, the municipality and the architectural firm the opportunity to develop a number of scenarios for the site. With the efficiency of the parking box as a starting point, this led to a jump from ninety to 150 meters in length. And for a design with not one wall thirty meters high, but with several towers of varying heights. This created a residential building that better fits the industrial dimensions of the NDSM wharf, according to the architectural firm. Project architect Hans Hamming from de Architekten Cie.: “NDSM will be a place with many high-rise buildings. The extra length and height of Het Dok also fits here, because the location makes it an entrance building to the NDSM site. An architectural statement fits here.”

To experience the scale and a recognizable head shape, Het Dok was given a repeating grid of prefabricated concrete grids. Subtle variations in the grid and shifts in the mass of the towers simultaneously give the building a human dimension. Hans Hamming: “We wanted a robust building, with reference to the harbor area. Aesthetically, such a large volume requires calm and regularity, achieved here with the grid over the facades. We achieved variation through jumps in the tower’s volume and through the tower’s volume. the direction of the grid. In the substructure the grid has a horizontal direction, neutral in the middle and vertical at the top. The grids rise to the top of the towers and crown the towers.”

Bricks have also been used in Het Dok for variation in appearance and a human dimension. The substructure has bricks in Waal format from the dark red Hagemeister classification Mülheim GT/FUoS. Hans Hammink: “This sorting fits in well with the color scheme of the existing shipyard buildings.” The central part of the towers was fitted with the lighter yellow Gent GT/FUoS, the color of which is more in line with the concrete grid. At the top, the turrets got the dark Liverpool GT/FUoS. Hans Hammink: “The three qualities have a high aesthetic quality, with a special surface texture and color accents.”

The three Hagemeister grades are applied like bricks to prefabricated elements. Hans Hammink: “The facades are prefab, with the idea that we could always switch to traditional construction. We knew that Hagemeister also supplies brick mouldings. Prefab was therefore possible, but if desired, traditional construction with solid bricks was also possible.”

The prefabricated elements for Het Dok were made at Hibex in Groningen. The outer cavity leaves have bricks in a tile pattern and a deep concrete joint. Hans Hammink: “No extra jointing has been added. The deep-lying joint of the prefab ensures a good shadow effect and expressive facades.”

Project data
Customer: COD
Architecture: de Architekten Cie.
Partners: Pero Puljiz, Erik Vrieling
Project architect: Hans Hammink
Design team: Rink Alberda, Niels Mulder, Boris van Gorkom, René Bos, Klaas Reinder Sluijs, Marco Keijzer, Ron Garritsen, Jolein Haeck, Boukje Bugel, Niels Geerts
Main contractor: Van Wijnen
Prefabricated parts: Hibex, Groningen
Brick: Mülheim GT/FUoS; Ghent GT/FUoS; Liverpool GT/FUoS
Format: WF (bricks on prefabricated elements)
Brick facade surface: approx. 4,500 m²

Leave a Comment